»Že dve noči zaporedoma se trudimo z ogrevanjem na plin, da bi rešili mali predelek marelic, da bi vsaj prvo leto ali kako leto imeli.«
»Kaže, da že tretje leto zapored tako imenovane pišečke marelice, ki jo sicer želijo registrirati kot avtohtono sorto v Posavju, ne bo.«
»Kritična temperatura za marelice v fazi odprtega cveta je -2,9 stopinje Celzija.«
»Prave poškodbe se po navadi kažejo v enem tednu po tistih prvih nizkih temperaturah. V lanskem letu smo mislili, da sploh nimamo takih poškodb, pa je pravzaprav v enem mesecu odpadla vsa marelica.«
»Če pogledamo sadje, pridelano v Evropi, je onesnaženih 37 odstotkov jagod, 35 odstotkov breskev in 31 odstotkov marelic.«
»Najbolj bodo prizadeta drevesa zgodnjih breskev, marelic, na najbolj izpostavljenih legah so praktično breskovi nasadi prizadeti med 20 in 100 odstotki.«
»Marelica je šla 100-odstotno, je ni več. V torek od devete ure zvečer do pol osmih zjutraj so bile temperature pod ničlo.«
»Ena od zavarovalnic veže zavarovanje za spomladansko pozebo na razvojno fazo, druga pa breskev in marelic ne zavaruje za spomladansko pozebo, pri jablani in hruški pa jamstvo velja šele od aprila, kar je prepozno.«
»Zadela nas je pozeba doletela praktično na celotnem Primorskem. Najbolj so prizadete zgodnje cvetoče sadne vrste, breskve, nektarine, marelice, morda tudi kaki, ki je v fazi odganjanja. Škoda se bo pokazala tudi v vrtnarstvu, kjer so bile v rastlinjakih posajene zgodnje plodovke, bučke.«
»Posebna pozornost je namenjena preprečevanju goljufivih praks ter zavajanju potrošnikov z navajanjem napačnega porekla sadja in zelenjave, zlasti pri sezonskem sadju in zelenjavi (jagode, češnje, breskve, marelice, šparglji, solata ...). Preverja se tudi sledljivost, izvajanje dobre higienske prakse in skladnost splošnega označevanja ter označevanja kakovosti živil.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju